Hava Durumu

#Avrupa

OBJEKTİF GÜNDEM - Avrupa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Avrupa haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

MACARİSTAN’DAN AVRUPA GÜVENLİĞİNDE TÜRKİYE VE RUSYA VURGUSU Haber

MACARİSTAN’DAN AVRUPA GÜVENLİĞİNDE TÜRKİYE VE RUSYA VURGUSU

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Türkiye ziyaretinde iki ülke ilişkilerine ve küresel güvenlik gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’yi stratejik ortak olarak tanımlayan Szijjarto, enerji güvenliği konusunda Türkiye'nin güvenilir rolüne dikkat çekti. 2024’te enerji alanındaki ilk Türk gazı sevkiyatının Macaristan’a ulaştığını anımsatan Szijjarto, ticaret hacminde rekor kırıldığını ve kültürel temasların da güçlendiğini belirtti. GÜVENLİK MİMARİSİ VE BARIŞ GİRİŞİMLERİ Szijjarto, Avrupa’da sürdürülebilir bir güvenlik sistemi için Rusya ve Türkiye’nin dışlanamayacağını vurguladı. NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye’nin ve nükleer kapasitesiyle Rusya’nın güvenlik mimarisi içinde yer almasının şart olduğunu belirten Macar Bakan, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı hatırlatarak Türkiye'nin arabuluculuk rolünün önemine işaret etti. Szijjarto ayrıca, ABD ile Rusya arasında bir anlaşmanın Ukrayna savaşını sona erdirebileceğini düşündüklerini ifade etti. ORTADOĞU VE ULUSLARARASI TEPKİLER İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ilişkin konuşan Szijjarto, sivillerin yaşadığı acıların derin üzüntüye yol açtığını ve Macaristan’ın bölgeye barış getirmek için her zaman hazır olduğunu söyledi. Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine yönelik uluslararası tepkilere dair yorum yapan Macar Bakan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin taraflı davrandığını savunarak UCM ile ilişkilerini gözden geçireceklerini bildirdi. Szijjarto, Macaristan’ın dış politikasında aldığı kararların zaman zaman sert tepkilerle karşılaştığını da sözlerine ekledi.

ALMANYA'DAN TARİHİ SAVUNMA HAMLESİ Haber

ALMANYA'DAN TARİHİ SAVUNMA HAMLESİ

Almanya'da Başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Friedrich Merz, savunma ve güvenlik harcamalarının ülkenin “borç freni” kuralından muaf tutulmasını sağlayacak yasa tasarısını meclisten geçirdi. Parlamentoda 513 oyla kabul edilen düzenleme, Almanya'nın NATO hedefi olan GSYH'nin yüzde 2’sini savunmaya ayırma taahhüdünü sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. Yeni yasa ile sadece ordu değil, istihbarat teşkilatları ve Ukrayna’ya yapılan yardımlar da bu kapsama alınacak. ORDUYA 100 MİLYAR EURO EK FON Almanya’nın yıllardır ihmal edilen savunma altyapısını yenilemek için mevcut hükümet tarafından kurulan 100 milyar euroluk özel fonun 2027’de tükenecek olması, yeni bir kaynak yaratılmasını zorunlu kıldı. Bu kapsamda oluşturulacak dev bütçenin, hem mevcut askeri projelerin sürdürülmesine hem de Avrupa savunma kapasitesinin artırılmasına hizmet edeceği belirtiliyor. Merz, bu adımın “Avrupa çapında yeni bir savunma topluluğunun ilk adımı” olduğunu vurguladı. TRUMP ENDİŞESİ, ACİLİYETİ ARTIRDI Alman siyasetçiler, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO’ya yönelik eleştirileri ve Avrupa’ya desteğin gelecekte azalabileceği yönündeki açıklamaları sonrası kendi güvenliklerini sağlama konusunda acil adım atma ihtiyacı duyduklarını belirtiyor. “Ne gerekiyorsa yapılmalı” ifadesiyle dikkat çeken Merz, Rusya’nın Avrupa için oluşturduğu tehdidin görmezden gelinemeyeceğini, Almanya'nın ve Avrupa’nın caydırıcı güç olarak yeniden yapılanması gerektiğini söyledi.

AVRUPA PUTİN’E KARŞI YALNIZ MI? Haber

AVRUPA PUTİN’E KARŞI YALNIZ MI?

TRUMP-ZELENSKİ GERİLİMİ AVRUPAYA DA YANSIDI Donald Trump’ın geçtiğimiz hafta Beyaz Saray’da Zelenskiy ile yaşadığı gerilim, Avrupa ile Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerini de gerdi. Avrupa’da başta Almanya, İspanya ve Polonya olmak üzere birçok ülke Ukrayna’ya sahip çıktı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yorumda Zelenski’ye yönelik olarak, “Güçlü olun, cesur olun, korkusuz olun. Asla yalnız değilsiniz Sayın Başkan Zelenski” ifadelerini kullandı. Polonya Başbakanı Donald Tusk, 500 milyon Avrupalıyı 140 milyon Rus’tan korunmak için 300 milyonluk ABD yardımını istiyor. “Avrupa gerçek bir küresel güç olduğumuza inanmıyor” sözleriyle Avrupa’nın Rusya’ya karşı durumunu gözler önüne serdi. AVRUPA’DAN UKRAYNA’YA SİLAH DESTEĞİ SÜRÜYOR Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın Ukrayna’ya uzun menzilli silahlar vererek Rusya içindeki hedeflere saldırı izni vermesi durumunda NATO’nun doğrudan savaşa girmiş olacağını söylemişti. Yaşanan gelişmelerin ardından dikkat çeken bir olayda dün yaşandı. Donald Trump yönetiminin önde gelen isimlerinden Elon Musk, ABD’nin Birleşmiş Milletler ve NATO’dan ayrılması gerektiğini savundu. Trump’ın Zelenski ile yaşadığı gerilim Avrupa ile olan ilişkileri gererken, savaşta Rusya’nın elini güçlendirmiş gibi gözüküyor. Gerilimin ardından ABD’nin Ukrayna’dan desteğini çekmesi durumunda Avrupa’nın Rusya’ya karşı yalnız kalma olasılığıda bir başka gerçek.

LONDRA'DAKİ UKRAYNA ZİRVESİ SONA ERDİ Haber

LONDRA'DAKİ UKRAYNA ZİRVESİ SONA ERDİ

Zirvede Ukrayna, Fransa, Almanya, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, İspanya, Türkiye, Kanada, Finlandiya, İsveç, Çekya ve Romanya'dan devlet liderleri ve bakanlar yer aldı. TÜRKİYE’Yİ FİDAN TEMSİL ETTİ NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Antonio Costa da zirveye katıldı. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil etti. OVAL OFİS TARTIŞMASI GÜNDEMDEYDİ Zirvede Ukrayna'da adil ve kalıcı barışın sağlanması yönündeki çabalar ana gündemde yer aldı ancak Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile ABD Başkanı Trump arasında yaşananlar da değerlendirildi. ABD’nin Ukrayna’ya desteğinin devam edip etmeyeceği, Ukrayna’ya sağlanacak güvenlik garantileri ve Rusya’nın olası saldırılarına karşı caydırıcı önlemler de ele alındı. “AVRUPA YENİDEN SİLAHLANMALI” ÖNERİSİ Avrupa’nın yeniden silahlanması konusu da AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından zirve gündemine taşındı. Zirvenin ev sahibi İngiltere Başkakanı Keir Starmer zirvenin açılışında “Bugün buradayız çünkü Avrupa’nın güvenliği için nesilde bir kez yaşanan bir an ve hepimizin Ukrayna için iyi sonuç elde etmeye çalışması gerekiyor." İfadelerini kullandı. Starmer, zirvede kalıcı barışın ve Ukrayna'nın gelecekte kendini savunabilecek durumda olmasının nasıl sağlanacağını ve bu ülkeye daha fazla nasıl destek olabileceklerini tartışacaklarını söyledi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.